Hur kan man visualisera 1 ton koldioxid?

När man pratar om utsläpp av CO2 kan det vara svårt att visualisera det. Bilden visar volymen för 1 ton koldioxid.

Ofta beskrivs CO2 utsläpp i form av handlingar, till exempel att 1 ton CO2 motsvarar en flygresa tur och retur Stockholm – Genève. Eller så motsvaras 1 ton CO2 av att under ett års tid dagligen äta två hamburgare med pommes frites. Men ett ton CO2 kan vara svårt att visualisera.

Bilden ovan visar volymen på ett ton koldioxid – ett klot med diametern 10 m. Under ett år släpper medelsvensken ut cirka 10 ton CO2. Det motsvarar då visuellt 10 sådana klot.

Att ge exempel på hur mycket 1 ton CO2 är, kan självklart även hjälpa till att förtydliga. Så vad finns det mer som kan hjälpa till att exemplifiera 1 ton CO2? 1000 mjölkpaket, 20 000 timmar användande av en hårtork, en 500 mil lång bilresa med bensinbil, 15 000 ägg (ungefär) eller en tur- och returresa mellan Stockholm och Rom med flyg.

 

Bildkälla: Carbon Visuals/ CC BY

 

Relaterade artiklar

Hur kan ditt företag minimera sin klimatpåverkan?

 

Har du tankar, funderingar, förslag eller bara vill prata om klimatet? Kontakta oss!