Under julen kan man också tänka på att reducera sin klimatpåverkan, Tricorona tipsar om en klimatsmartare jul.


Vi på Tricorona vill önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt 2015! Vi vill passa på att sprida några enkla tips för en klimatsmartare jul.

– Mer vegetariskt på julbordet! Vegetarisk mat släpper ut upp till 20 gånger mindre än olika köttalternativ. Äter du kött så tänk på att köpa ekologiskt.

– Kan du åka tåg istället för att flyga under julledigheterna? Ska du till exempel resa Stockholm – Göteborg fram och tillbaka och tar tåget istället för att flyga, kan du för samma utsläpp (ca. 255 kg CO2e) som flyget genererar åka tåg fram och tillbaka 130 000 gånger.

– Är flygresan ett nödvändigt ont kan du kompensera för din resa här!

– Ge bort upplevelser som kan upplevas lokalt till exempel massage, bio, picknick, kurs i fotografering eller matlagning istället för prylar som riskerar att läggas på hög och glömmas bort.

– Om du vill ge bort en pryl välj något som kan hjälpa personen att leva mer klimatsmart, till exempel en bok om klimatfrågan, en cykel eller pendlarkort till bilpendlaren, eller varför inte plantera några träd här.

– Slå in paketen i gammalt tidningspapper och sortera använt presentpapper bland pappersförpackningar och frigoliten bland plastförpackningar.

– Välj stearinljus som är baserad på en förnyelsebar råvara istället för paraffinljus som är fossil. Om alla svenskar valde stearinljus istället för paraffin, skulle minskningen motsvara 15 000 bensindrivna bilar (52 500 ton CO2).

Med hopp om en fröjdefull och klimatsmart jul!