Tåg vs. flyg Stockholm – Göteborg

Vilket är egentligen det bästa färdmedlet mellan Stockholm och Göteborg? Vi har, i två delar, tagit reda på svaret till den frågan i kampen tåg vs. flyg för sträckan Stockholm – Göteborg. Vi börjar med del 1; klimatpåverkan.

Det är många verksamheter i både Stockholm och Göteborg som har anställda som reser sträckan mellan Sveriges två största städer, ibland flera gånger i veckan. Hur dessa verksamheter väljer att resa samma sträcka har en stor påverkan på klimatet. Låt oss anta att vi har en verksamhet där det årligen genomförs 500 enkelresor mellan de två städerna. Väljer företaget att göra dessa resor per flyg blir de totala utsläppen av växthusgaser 63,5 ton per år. Skulle verksamheten istället välja att resa med tåg blir utsläppen 0,000477 ton per år. Att tågresor har så låga utsläpp har till stor del att göra med att tåg i Sverige drivs på 100 % förnybar el. Att byta ut sina kortare flygresor till tåg är alltså en väldigt bra möjlighet för verksamheter att minska sin klimatpåverkan.

Och i ärlighetens namn, visst går mötena bättre när man reser klimatsmart?

Tåg vs. flyg 1-0.

Har du fler frågor om klimatpåverkan från olika färdmedel? Kontakta oss!