Som del två i tåg vs. flyg kommer här en jämförelse av effektiva arbetstimmar mellan tåg- respektive flygresan sträckan Stockholm – Göteborg.

Med SJ snabbtåg kommer du från centrala Stockholm till centrala Göteborg på mellan 2.50 – 3.05 timmar, låt oss ta ett mellanvärde på jämna 3 timmar från station till station. Det är 3 timmar effektiv arbetstid med möjlighet att kostnadsfritt koppla upp sig på trådlöst nätverk.

Med flyg å andra sidan är tiden inte fullt lika effektiv. Låt oss anta att du reser lätt och inte har bagage att checka in, samt att du checkar in automatiskt via mobilen. Du ska först och främst ta dig ut till aktuell flygplats. Till Bromma flygplats tar det dig 20 minuter med bussen alternativt några minuter med taxi. Till Arlanda tar du dig på 20 minuter med tåget alternativt bussen på 40 minuter. Låt oss för enkelhetens skull anta att du tar tåget på 20 minuter. Vid inrikesflyg ska man vara på plats 20 minuter före avgång för ombordstigning. Flygresan mellan städerna tar ca. 1 timme enkel resa. Väl framme på flygplatsen i Göteborg tar det dig ca. 30 minuter in till de centrala delarna av staden. För att summera blir det fyra etapper som totalt landar på ca. 2 timmar och 10 minuter. Det är splittrad arbetstid i stökiga miljöer där du heller inte är garanterad tillgång på internet för samtliga etapper, relativt ineffektiv arbetstid.

Så för att summera tåg vs. flyg; tåg är ett klimatvänligare alternativ med effektivare arbetstid och alltså en vinnare i längden! Tåg vs. flyg 2-0.

 

Har du frågor kring tjänsteresor och klimatpåverkan? Kontakta oss!