Kravställning vid klimatkompensation
I de flesta branscher är normen att man lägger sin beställning för en viss vara eller tjänst, varefter leverantören producerar den, eller tar den från lagerhyllan, och levererar den till beställaren för att slutligen skicka en faktura. Vi tycker att klimatkompensation ska fungera på liknande sätt. Det är dessvärre inte alltid så det ser ut och vi har därför formulerat nedan punkter som stöd i er upphandlingsprocess och som hjälp vid kravställning.
Få bevis på att du får den klimatnytta du betalar för
Oavsett vilken typ av projekt ni klimatkompenserar genom är poängen med köpet själva klimatnyttan. Det är därför viktigt att klimatnyttan bekräftas och redovisas för dig som köpare.
Väljer du FN-godkända projekt (CDM-projekt) eller Gold Standard-certifierade projekt åstadkoms detta genom makulering av utsläppsreduktioner i de avsedda handelsregistren.
Bevis på att projektet existerar
Tredjepartsgranskade projekt har alltid upparbetade och rigorösa system bakom sig liksom en utarbetad kontrollmekanism. Alla FN-godkända projekt registreras i FN:s databas. Gold Standard-projekt registreras i Gold Standards Impact Registry (tidigare Markit). I anslutning till alla Tricoronas projekt redovisas deras registreringsnummer som du kan spåra och följa.
Ett garanterat leveransdatum
När man klimatkompenserar för utsläpp som skett under en viss period (t.ex. ett verksamhetsår) är det viktigt för klimatet och även för er organisations trovärdighet att klimatnyttan sker inom samma tidsram som utsläppen. Se därför till att leverantören kan garantera leveransdatum (se till att leverantören har ett lager och kan säkerställa leverans) och se även till vilken årgång leveransen kommer ifrån. För vissa kompensationsprojekt inom trädplantering säljs kompensation av ex ante typ, alltså innan själva klimatnyttan skapas. Man kan då hamna i en situation där den klimatnytta man betalar för sker så mycket som tio till tjugo år senare.
Precis som vid köp av de flesta andra varor och tjänster vill man vara säker på att man får vad man betalar för och ha tryggheten i att hålla inne med betalning om man inte får vad som utlovas. Detta är svårare eftersom klimatkompensation är en icke fysisk produkt. Väljer man FN-godkända projekt eller Gold Standard-certifierade projekt åstadkoms detta genom att betalningen kopplas till makulering av utsläppsreduktioner (CERs, VERs) i det för detta avsedda handelsregistret.
Bidrag till hållbar utveckling
Det säkraste sättet att identifiera projekt som bidrar mest till hållbar utveckling är att kräva en certifiering enligt Gold Standard. Detta är den certifiering som miljörörelsen initierat och ligger bakom (WWF, Greenpeace m.fl.) för att säkerställa kvalitet och bidrag till hållbar utveckling på projekt. Kontrollera om projektet finns i Gold Standardregistret, och att den har status ”Registered” eller ”Issued” för att särskilja det från projekt som ännu inte godkänts. Eller be leverantören bevisa detta.