Projektbeskrivning

Direct Air Capture

Fångar upp CO2 ur luften och omvandlar till sten på Island

Direct Air Capture – fångar koldioxid från luften

Tänk om det fanns ett sätt att dammsuga luften fri från koldioxid och trycka ner den under marken. Företaget Climeworks har utvecklat en teknik för just detta. För första gången är det möjligt att inte bara förhindra utsläpp av CO2 (koldioxid) ur atmosfären, utan även att reducera CO2-utsläpp som redan finns.

Snabbfakta

Koldioxidreduktion:
135kg CO2 /dag

Certifiering:

Typ av projekt:
Direct Air Capture

Land:
Island

Samarbetspartner:
Climeworks

Varför Direct Air Capture?

Hur fungerar Direct Air Capture?

Climeworks Direct Air Capture-teknik fångar CO från luften via ett filter. I filtret binds koldioxiden och när det är mättat så upphettas det till ca 100° C.  Därefter frigörs CO från filtret och samlas upp som koncentrerad koldioxidgas som blandas med vatten i geotermisk energianläggning som pumpar den djupt under jorden. Genom naturliga processer reagerar koldioxiden med det basaltiska berget och förvandlas permanent till sten inom några år.

Island är en av flera platser runt om i världen som ger ideala förutsättningar för Climeworks banbrytande process. Tekniken är klimateffektiv då mer än 90% av CO som fångas från luften permanent läggs under jorden och stannar där. Luften som har renats från koldioxid släpps tillbaka ut i atmosfären. Climeworks Direct Air Capture-teknik är mindre vatten- och landkrävande än andra CDR-tekniker. CDR står för Carbon Dioxide Removal, alltså avlägsnande av CO.

climeworks teknik

Företaget Climeworks grundades av två ingenjörer i Zürich 2009. De hade tidigare forskat om Direct Air Capture och hur man kan fånga in koldioxid från luften. Under doktorandstudierna testade de och utvecklade tekniken med att fånga in CO2 i ett laboratorium, och det är den tekniken som nu bedrivs i stora, högkvalitativa produktionsanläggningar på Island. Direct Air Capture än en revolutionerande teknik och Climeworks ligger i framkant för den här typen av teknik.

Nej, det här är inte ett vanligt klimatkompensationsprojekt. Klassiska klimatkompensationsprojekt identifieras genom att de är additionella, spårbara och att klimatnyttan redan har blivit gjord. De  genomgår noggranna granskningar för att certifieras för att säkerställa högsta möjliga kvalitet. Att stödja Climeworks är att investera i deras teknik och betala för klimatnyttan i förskott.

När du har köpt CO2-avlägsnande från Climeworks får du en bekräftelse på att mängden du betalat för permanent kommer att avlägsnas från atmosfären inom en tidsram på 4 år. När koldioxiden väl lagras permanent under jorden kommer Climeworks att skicka en ny bekräftelse med uppgift att din mängd CO2 framgångsrikt och permanent tagits bort från atmosfären.

Den utsläppsminskning som du finansierar via Climeworks är permanent. Koldioxiden som mineraliseras och omvandlas i berget förblir i sin nya form i miljontals år framöver. Processen för att omvandla CO₂ till sten är även mycket säker, inga väderförhållanden eller eld kan skada processen eller orsaka CO2-utbrott.

De pengar du betalar till projektet går oavkortat till koldioxidavlägsnande. Om du betalar för att ta bort 20 ton från atmosfären tar Climeworks bort precis så mycket. Climeworks kan exakt mäta hur mycket koldioxid deras samlare fångar upp från luften och Carbfix kan mäta exakt hur mycket koldioxid som injiceras under jord och mineraliseras. På CDR-bekräftelsen (bekräftelsen på koldioxidavlägsnandet) som du mottar anger Climeworks att den mängd koldioxid som framgår av din inköpsorder har tagits bort. Ingen annan kan göra anspråk på det beloppet. Climeworks håller sitt CDR-register uppdaterat för att säkerställa all CDR-aktivitet går att spåra.

Climeworks anser att det måste vara möjligt att verifiera att ett projekt inte skulle ha inträffat utan pengar från försäljningen av klimatkompensation. Climeworks anläggningar fångar och lagrar bara koldioxid på uppdrag av kunder som betalar för att en viss mängd CO2 ska tas bort permanent från atmosfären. Utan kundens betalning skulle motsvarande mängd CO2 därmed förbli i atmosfären. Climeworks kan mäta exakt hur mycket koldioxid deras samlare fångar upp från luften och CarbFix kan mäta exakt hur mycket CO2 (blandat med vatten) som injiceras under jorden och mineraliseras. En oberoende revision kan utföras på begäran.

Island är ett av flera platser i världen som ger ideala förutsättningar för den här typen av process på grund av dess bergart basalt. Tekniken är mycket klimateffektiv då över 90 procent av den CO2 som fångas in från luften permanent försvinner från atmosfären.

Climeworks håller på att få en tredjepartscertifiering (planerad till början av 2021) för att kunna kvantifiera och verifiera utsläppsminskningarna av en oberoende tredje part. Anledningen till att de ännu inte har en är att en ny revisionsmetod måste utvecklas tillsammans med standarden. Under tiden kan en oberoende revision utföras på begäran.

Climeworks har utfört ett antal livscykelanalyser på sin teknik med hjälp av oberoende partners. Enligt dem är CO2-utsläppen för byggande, drift och dekonstruktion av en Climeworks-anläggning mindre än 10% av den fångade koldioxiden. De använder spillvärme och förnybar el. Det betyder att för varje ton CO2 som Climeworks tar bort från luften släpper de ut 0,1 ton koldioxid. Målet är att minska detta ytterligare och hamna på 4%.

Islands basaltiska berggrund gör landet optimalt för permanent lagring av koldioxid och här kan så mycket som 50 miljoner ton koldioxid lagras per år. Det finns dock flera platser över hela världen som har samma villkor. Den globala kapaciteten för lagring av koldioxid är enorm och ligger mellan 5 och 30 biljoner ton¹. Du kan hitta andra lämpliga platser till exempel i Nordamerika, Mellanöstern eller Kina.

Bildgalleri

Bilderna får användas av kunder till Tricorona Climate Partner AB för att kommunicera om projektet. Om högupplösta bilder önskas, vänligen kontakta oss.

Video