Projektbeskrivning

Direct Air Capture – LANSERAS INOM KORT

Fångar upp CO2 ur luften och omvandlar till sten på Island

Direct Air Capture – fångar koldioxid från luften

Tänk om det fanns ett sätt att dammsuga luften fri från koldioxid och trycka ner den under marken. Företaget Climeworks har utvecklat en teknik för just detta. För första gången är det möjligt att inte bara förhindra utsläpp av CO2 (koldioxid) ur atmosfären, utan även att direkt radera CO2-utsläpp som redan finns.

Med banbrytande Direct Air Capture-teknik fångar Climeworks upp CO2 från luften, CarbFix blandar den med vatten i en geotermisk energianläggning och pumpar den djupt under jorden. Genom naturliga processer reagerar co2 med Islands basaltiska berggrund och förvandlas inom några år till sten, permanent och säkert.

Företaget Climeworks har utvecklat en borttagningsteknik och har sina anläggningar på Island. Anläggningarna suger in luften som fastnar i ett filter som binder CO2. När filtret är mättat med CO2 så upphettas det och omvandlas till concentrerad CO2-gas. Den renade luften släpps tillbaka ut i atmosfären, filtret renas och återanvänds och CO2-gasen blandas med vatten i en geotermisk energianläggning. Därefter pumpas det ner djupt i Islands berggrund och omvandlas inom några år till sten.

Island är ett av flera platser i världen som ger ideala förutsättningar för den här typen av process på grund av dess bergart basalt. Tekniken är mycket klimateffektiv då över 90 procent av den CO2 som fångas in från luften permanent försvinner från atmosfären.

Snabbfakta

Koldioxidreduktion:
135kg CO2 /dag

Certifiering:

Typ av projekt:
Direct Air Capture

Samarbetspartner:
Climeworks

Varför Direct Air Capture?

Hur fungerar Direct Air Capture?

Climeworks Direct Air Capture-teknik fångar CO från luften via växter som fångar upp koldioxiden med ett filter. I filtret binds CO och när det är mättat så upphettas det till ca 100 ° C.  Därefter frigörs CO från filtret och samlas upp som koncentrerad CO-gas som blandas med vatten i geotermisk energianläggning som pumpar den djupt under jorden. Genom naturliga processer reagerar CO med det basaltiska berget och förvandlas permanent till sten inom några år.

Island är en av flera platser runt om i världen som ger ideala förutsättningar för Climeworks banbrytande process. Tekniken är klimateffektiv då mer än 90% av CO som fångas från luften permanent läggs under jorden och stannar där. Luften som har renats från CO släpps tillbaka ut i atmosfären. Climeworks Direct Air Capture-teknik är mindre vatten- och landkrävande än andra CDR-tekniker. CDR står för Carbon Dioxide Removal, alltså avlägsnande av CO.

climeworks teknik

Den banbrytande processen för att förvandla CO₂ till sten är säker. Det händer genom en kombination av CO₂-fångst från luften och snabb underjordisk mineralisering – en naturlig process varvid CO₂ reagerar med det basaltiska berget och blir fast kalcitämne (en annan form av berg) inom några år. Inga väderförhållanden eller eld kan skada det eller orsaka utbrott av CO₂: I denna kalcitform avlägsnas CO₂ från atmosfären permanent och säkert. De basaltiska förhållandena vid befintliga geotermiska kraftverk på Island gör det till ett av de bästa ställena att starta permanent lagring av CO₂. Det finns dock fler platser som kan ha ideala förhållanden. Till exempel det isländska Rift-systemet med en kapacitet på 50 miljoner ton CO₂ per år. På global skala har studier uppskattat en total kapacitet på 30 biljoner ton CO₂. Du kan hitta andra lämpliga platser till exempel i Nordamerika, Mellanöstern eller Kina.

Företaget Climeworks grundades av två ingenjörer i Zürich 2009. De hade tidigare forskat om Direct Air Capture och hur man kan fånga in CO2 från luften. Under doktorandstudierna testade de och utvecklade tekniken med att fånga in CO2 i ett laboratorium, och det är den tekniken som du bedrivs i stora, högkvalitativa produktionsanläggningar. Direct Air Capture än en revolutionerande teknik och Climeworks ligger i framkant för den här typen av teknik.

Det här är ett världsunikt klimatkompensationsprojekt – Enligt vissa det första kommersiellt fungerande DAC projektet i världen. Klimatkompensationsprojekt identifieras genom att de är additionella, spårbara och att klimatnyttan redan har blivit gjord. De  genomgår noggranna granskningar för att certifieras för att säkerställa högsta möjliga kvalitet. Att stödja Climeworks är att investera i deras teknik och betala för klimatnyttan i förskott.

Bildgalleri

Bilderna får användas av kunder till Tricorona Climate Partner AB för att kommunicera om projektet. Om högupplösta bilder önskas, vänligen kontakta oss.

Video